Pionirska atletika je doma v Radovljici

Deli objavo

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

PS Pionirke in Pionirji U12 in U14; Maribor, 26., 27. 9. 2020

Na prvenstvu Slovenije v kategorijah U12 in U14 v Mariboru so naši mladi atleti dosegli kar 21 odličij, od tega kar 10 zlatih,  kar je največ v zgodovini Radovljiškega kluba! V zgodovino pa se bo zapisal tudi državni rekord Žive Kovačič v skoku v višino, s preskočenimi 167 cm je namreč postavila nov mejnik v slovenski atletiki.

1.dan

Atletski vikend se je pričel s tekmovalno hojo na 1000 m za kategorijo U12 in na 2000 m za kategorijo U14, kjer so atleti že napovedali pester viikend. Tim Maltarič je pri pionirjih U12 osvojil 3. mesto, Lana Čatić pri pionirkah U12 3. Mesto ter Nuša Avsenek 4. mesto. Pri pionirkah U14 je slavila Tina Miličič Eržen, pri pionirjih U14 pa Rok Pfajfar, Jaka Pačnik je v isti kategoriji osvojil 3. mesto in tekmecem pustil le drobtinice.

Tudi mlade daljinašice nas niso pustile ravnodušne. V kategoriji U12 je Nika Dovžan Karahodžič pogumno, v zadnji seriji pometla s konkurenco ter osvojila naslov prvakinje z osebnim rekordom 4,59 m. Izredno dobre skoke in krepko izboljšane osebne rekorde sta pokazali tudi Neža Umek Varjačič s 6. mestom in rezultatom 4,33 m ter Neja Jarkovič s 7. mestom ter preskočenimi 4,30 m. V kategoriji U14 je Katarina Rogač osvojila 7. mesto z rezultatom 4,72m, Lina Jarkovič 21. in Ana Rogač 32. mesto.

V metu vortexa pri pionirjih U12 smo imeli 3 predstavnike. Navdušil nas je Maks Jerala, ki je z metom 51,30 m krepko izboljšal osebni rekord in postal državni prvak. Izkušnje sta si nabirala tudi mlada atleta Nik Zabret in Jaš Rovanšek, ki sta osvojila 8. in 17. mesto. Pri pionirkah U14 v metu vortexa pa je Jerca Grašič osvojila 5., Živa Kovačič pa 7. mesto.

V teku na 60m za kategorijo U12 smo imeli eno predstavnico Zalo Arnol, ki je osvojila 27. mesto. Pri fantih je v finale A brez težav napredoval Mark Bizjak, kjer je brezkompromisno zmagal z novim osebnim rekordom in časom 8,24s ter s tem za pičlih 6 stotink sekunde zgrešil državni rekord.

Pri skoku v višino za kategorijo pionirjev U14 je s preskočenimi 145 cm Mak Detela osvojil naslov vice državnega prvaka, naslov prvaka za kategorijo U12 pa je pričakovano osvojil državni rekorder Patrik Tolar in napovedal že skoraj pustošenje zmagovalnega odra še naprej.

V teku na 200 m za kategorijo U14 so pionirke dosegle naslednje rezultate; Tinka Turk 19., Katjuša Robič 27., Maša Robič 46., Tia Kremenšek 59., Naja Ferenc 63. mesto, Ažbe Smolnikar pri pionirjih pa je osvojil 7. mesto.

Naslov državnega prvaka v metu krogle je v kategoriji pionirji U14 z metom 11,22m osvojil Andrej Mihelič in drugo uvrščenega premagal za skoraj meter in pol.

Prvi dan tekmovanja so zaključili atleti s štafetnimi teki. V štafeti 4*200 m za pionirke U12 so dekleta v postavi Neja Jarkovič, Neža Umek Varjačič, Nuša Avsenek in Nika Dovžan Karahodžič osvojile nehvaležno 4. mesto, pionirji U12 pa kar naslov državnih prvakov! Postava Patrik Tolar, Maks Jerala, Jaka Štefelin in Mark Bizjak je pokazala borbenost in si v zadnjih metrih zagotovila štafetno krono. V štafeti 4*100 m so pionirke v postavi Lina Jarkovič, Katarina Rogač, Živa Kovačič in Tinka Turk v močni konkurenci osvojile 4. mesto, fantje pa po napaki pri predaji 8. mesto.
2.dan

Tekmovanje so odprli pionirji U14 v skoku v daljino, kjer je Ažbe Smolnikar z rezultatom 4.93 osvojil 8. mesto. Pri pionirkah U14 je Tinka Turk v teku na 200m z ovirami popravila osebni rekord in osvojila končno 5. mesto.
Ob 14.00 so se v skoku v višino začela meriti dekleta U14. Jerca Grašič je preskočila višino 1.30 m in osvojila 7.mesto. Letvica je bila postavljena vedno višje in ko je večina deklet že zaključila s tekmovanjem, se je v lov, bolje rečeno v skok za državni rekord podala Živa Kovačič. Na višini 150 cm se je otresla še zadnje tekmice in suvereno, brez ene same poprave skakala še naslednje višine. 167cm državni rekord, tribune so oživele, mlada Radovljičanka pa je na krilih vseh, ki so ji ploskali v podporo,  skočila preko te višine in si priskakala ne le naziva državne prvakinje, temveč kar najboljše pionirke v zgodovini skakalk v višino odkar se beležijo rekordi za starostno kategorijo U14. Torej pozor, nov mejnik za kategorijo pionirke U14 v skoku v višino znaša 167 cm in pripada Radovljiški atletinji Živi Kovačič!

Vrhunskim rezultatom pa kar ni bilo videti konca. Katarina Rogač se je v teku na 60m v kategoriji pionirke U14 uvrstila v finale A, kjer je osvojila 6. mesto z izboljšanim ne le časom iz kvalifikacij, temveč tudi osebnim rekordom, ki sedaj znaša 8.40 s.
Tudi ostale atletinje so se odrezale odlično, saj so prav vse izboljšale osebne rekorde in osvojile; Katjuša Robič 17., Lina Jarkovič 43. in Ana Rogač 61. mesto.

V metu krogle je navdušil Patrik Tolar, saj je v kategoriji pionirji U12 osvojil 2. mesto z rezultatom 8.24 m, Nik Zabret pa 4. mesto z metom 7.62 m.

Lep rezultat sta dosegli tudi dekleti U14 v teku na 1000 m. V hudem tempu, ki ga je narekovala nova državna rekorderka iz AK Špela, sta osvojili Maša Robič 23. ter Tia Kremenšek 31. mesto.

Kar nekaj predstavnic smo imeli tudi v metu krogle za pionirke U14. Osvojile so; Heidi Zor nehvaležno 4.mesto, Tina Miličič Eržen 5., Nika Humerca 6., Julija Sever 8. in Katja Zajc 10. mesto in s tem lepo dopolnile ekipni uspeh.

Med tem se je v skoku v daljino odvijal pravi boj za vodstvo in zlato medaljo, za katero sta se borila dva Radovljiška atleta, Maks Jerala in Mark Bizjak. Nazadnje je s tehnično res izjemnim skokom zmagal Maks Jerala, ki je premagal mejnik 5m in z osebnim rekordom 5,01m premagal klubskega kolega Marka Bizjaka, ki je osvojil odlično 2. mesto in pozor,  ni še rekel zadnje. Čakal ga je še tek na 200 m in morebitni napad na državni rekord v kategoriji pionirji U12.

Tekmovanje se je odvijalo naprej in mladi atleti so nas še naprej razveseljevali z vrhunskimi uvrstitvami. V skoku v višino nas je v kategoriji pionirke U12 presenetila Ivana Berce, ki je osvojila 3.mesto. Tudi Iza Pirih in Kira Lukinova, sta z 8. in 9. mestom lepo dopolnili njen uspeh.

Za popoln dan sta poskrbela tudi Andrej Mihelič in Matevž Kavčič v metu vortexa za kategorijo pionirji U14. Prikazala sta lepe, kaj lepe, vrhunske mete in osvojila Andrej z rezultatom 56.56 1. mesto in Matevž z metom 54.77 m 3.mesto.

Sledila je še zadnja posamična disciplina atletskega vikenda v Mariboru; tek na 200 m. Tokrat pri pionirkah U12 žal stotinke niso bile na strani Radovljičank, saj je Nika Dovžan Karahodžič za pičlih 7 stotink zaostala za tretje uvrščeno in osvojila še vedno odlično, a nehvaležno 4. mesto z rezultatom 29,69 s, kar je krepko popravljen osebni rekord in odličen čas! Tudi Neja Jarkovič je s 14. mestom in časom 31,13 s presegla pričakovanja. S svojim krstnim nastopom na tej razdalji in 24. mestom pa je uspeh dopolnila tudi Zala Arnol.

Na isti razdalji so se pomerili tudi pionirji U12. Med njimi je Jaka Štefelin dosegel 8. mesto in krepko izboljšal svoj osebni rekord, Patrik Tolar pa 16. mesto. Naš favorit pa je tekel v zadnji 3. skupini. Mark Bizjak se je odločno pognal iz štarta z željo približati se državnemu rekordu in osvojiti naslov prvaka. Z odlično predstavo in časom 27,89 je za skoraj sekundo ugnal tekmece in osvojil še četrto medaljo, tretjo zlato in s tem si upam trditi postal najuspešnejši atlet vikenda v Mariboru.

Za konec pa še veliki finale s štafetnimi teki 4*200 m v kategoriji U14. V res močni konkurenci so dekleta v postavi Katjuša Robič, Katarina Rogač, Živa Kovačič in Tinka Turk osvojila 6. mesto s časom 1.54,77. Fantje v postavi Matevž Kavčič, Andrej Mihelič, Mak Detela in Ažbe Smolnikar pa so bo sobotni napaki v teku na 4*100m nazadnje pokazali ekipni duh. Postali so namreč vice državni prvaki in sanjsko zaključili vikend.

Z besedami težko opišemo kakšne uspehe so nanizali naši atleti in kako res dobri so njihovi rezultati. Še težje pa opišemo občutja, ki jih trenerji doživljamo ob širokih nasmehih, glasnemu spodbujanju, goreči želji, ki jo vidimo v njihovih očeh… ponos? Menim, da še več kot to, namreč čisto srečo in radost, da smo tudi mi na nek način del njihovega razvoja ne le v zdrave športnike, temveč predvsem v ljudi z veliko začetnico.

Pionirska atletika navsezadnje JE doma v Radovljici, našim atletom pa hvala za čudovite predstave, trenerji smo neizmerno ponosni na vas, na vaš ekipni duh in željo premagovati sebe. Hvala, in še enkrat iskrene čestitke vsem atletom in njihovim trenerjem.

 

Call Now Button Scroll to Top